home home
home home
Home
Nationale Opera & Ballet presenteert

Schubert Nederlands Dans Theater 2

Koop kaarten Of bel:
+3120 625 5455

Poëzie en humor

Zoals de titel doet vermoeden, voert de muziek van virtuoos Franz Schubert in dit eerste NDT 2-programma de boventoon.

In het kort

Naast de poëtische duetten in One on One (2015) van Johan Inger en het energieke groepswerk in Alexander Ekmans Cacti (2010) trakteert NDT het publiek op een wereldpremière van associate choreographer Marco Goeke. Schubert wordt live begeleid door muzikanten van Het Balletorkest.

Met Cacti daagt de naar eigen zeggen ‘ritmefreak’ Alexander Ekman het publiek op humoristische wijze uit om te reflecteren op moderne dans als hogere kunstvorm. In dit werk gebruikte de choreograaf voor de eerste keer klassieke muziek; een nieuw arrangement van Schubert’s Der Tod und das Mädchen, waarin de dansers de instrumenten van het orkest vormen.

One on One van Johan Inger onderzoekt hoe de fasen van romantische relaties zich ontvouwen; van het ontdekken en het aftasten van twee individuen, tot hun samensmelting en de mogelijke teloorgang wanneer de ogenschijnlijke eenheid scheurtjes vertoont. Inger koos ervoor om het stuk op Franz Schuberts Impromptus en de 21ste Sonata te maken. Deze partituren worden beschouwd als zijn laatste grote pianocomposities. Met One on One won Inger de Benois de la Danse 2016.

Ten slotte zal Marco Goecke nieuw werk* creëren voor de jonge dansers van NDT 2. Met zijn eigenaardige, unieke bewegingstaal is Goecke een van 's werelds meest gevraagde choreografen.

Wereldpremière*
Choreografie
Marco Goecke

One on One
Choreografie
Johan Inger

Cacti
Choreografie
Alexander Ekman

*wijziging t.o.v. programma zoals eerder vermeld in de brochure van Nationale Opera & Ballet

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest

One on One - Johan Inger
Cacti - Alexander Ekman

Muziek

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een bijzonder karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen diverse (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.