home home
home home
Home
Het Nationale Ballet presenteert

In the future Junior Company

Jong toptalent op tournee

Na het grote succes van Ballet Bubbles en Juniors Go Dutch brengt het jongerengezelschap van Het Nationale Ballet opnieuw een tourneeprogramma vol verrassingen: In the Future.

In het kort

In the Future is een even aantrekkelijk als uitdagend programma voor twaalf dansers, pasklaar voor de Junior Company, waarin we de sterren van de toekomst leren kennen in een ‘triple bill’.

Naast een klassiek werk en een nieuw werk van Young Creative Associate Juanjo Arqués, bestaat het programma van In the Future uit het gelijknamige ballet dat Hans van Manen in 1986 maakte voor het Scapino Ballet en dat sindsdien onder andere door het Stuttgarter Ballett en door Introdans Ensemble voor de Jeugd op het repertoire is gehouden. In the Future is een première voor Het Nationale Ballet, een energiek, swingend, grappig en verrassend werk, met geweldig inventieve kostuums van Keso Dekker.

 

ACHTERGROND

De Junior Company is inmiddels niet meer weg te denken. Het in 2013 opgerichte gezelschap bestaande uit jonge dansers, heeft inmiddels haar bestaansrecht meer dan bewezen: met geslaagde tournees door het land waarbij telkens ruim twintig middelgrote theaters worden aangedaan, de buitenlandse tournees (Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Zwitserland) en een flink aantal kleine en grotere optredens bij bijzondere gelegenheden. In 2014-2015 maakte de Junior Company - samen met dansgezelschap ISH - Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast, die vanwege het grote succes dit seizoen wordt hernomen.

De jonge dansers dansen behalve hun eigen programma’s, ook mee in het corps de ballet van het grote gezelschap, zoals komend seizoen in The Sleeping Beauty, Don Quichot en Mata Hari. De Junior Company vormt een kweekvijver voor talent. Zo zijn Michaela DePrince, Jessica Xuan, Sho Yamada en Martin ten Kortenaar al van de Junior Company in korte tijd doorgestroomd naar Het Nationale Ballet, waar ze af en toe zelfs hoofdrollen dansen.

 

CREATIE

In the Future

Choreografie

Hans van Manen

Decor, kostuum- en lichtontwerp

Keso Dekker

 

In the Future – Hans van Manen

‘De kostuums van Keso Dekker – van voren groen, van achteren rood – spelen een belangrijke rol in Hans van Manens In the Future. Ze benadrukken het sublieme spel van kleuren en lichamen dat Van Manen op de pulserende, jazzy muziek van David Byrne speelt. ‘Rode’ en ‘groene’ ensembles vlecht hij op magische wijze door elkaar, groene rijen mixen ingenieus met rode, en met een simpele sprong of draai wisselt de meesterchoreograaf het totale beeld in deze absolute publieksfavoriet.’

- Astrid van Leeuwen, Introdans

 

Muziek

In the Future - Hans van Manen

David Byrne - Music for the knee plays: In the future, Winter, The sound of business

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

    wo 08 feb Theaterkrant

    ‘Meisner weet hoe hij ‘zijn’ junioren op hun best kan presenteren.’ - Francine van der Wiel