home home
home home
Home
De Nationale Opera presenteert

Eine florentinische Tragödie / Gianni Schicchi Alexander Zemlinsky (1871-1942) / Giacomo Puccini (1858-1924)

De macht van het geld

Tijdsduur 2:30

Pauzes 1

Van Alexander Zemlinsky, Giacomo Puccini

Taal Duits / Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

Eine florentinische Tragödie en Gianni Schicchi: een thriller tegenover een komedie. Wat de totaal verschillende korte opera’s verbindt, is de stad Florence en het thema ‘rijkdom versus liefde’. Hoe eerlijk zijn onze relaties wanneer er geld in het spel is?

In het kort

Door de tegenstelling tussen de composities ontstaat muzikaal gezien een interessante combinatie. Van Puccini’s ‘trittico’ (drieluik) is het komische Gianni Schicchi het populairst, mede dankzij de geliefde sopraanaria ‘O mio babbino caro’. Eine florentinische Tragödie, van Alexander Zemlinsky, naar het verhaal van Oscar Wilde, vormt een donker tegengeluid vol spanning.

 

CREATIE

Regisseur Jan Philipp Gloger, die het vorige seizoen opende met Der Rosenkavalier, pakt de twee opera’s op verschillende wijze aan. Dat komt onder meer tot uiting in de decors van Raimund Voigt. Aan het slot blijkt echter dat de twee werelden van Eine florentinische Tragödie en Gianni Schicchi meer overeenkomsten hebben dan verschillen: materiële zaken zijn altijd en overal een belangrijke drijfveer.

In Eine florentinische Tragödie keert Nikolai Schukoff (na titelrol Lohengrin) terug als Guido Bardi, naast DNO debutanten John Lundgren en Ausrine Stundyte als Simone en Bianca. In Gianni Schicchi zingt Massimo Cavalletti (Marcello La bohème, Ford Falstaff) het gewiekste titelpersonage en Mariangela Sicilia (Benvenuto Cellini) zijn dochter Lauretta.

In zijn eerste productie van dit seizoen keert chef-dirigent Marc Albrecht met het Nederlands Philharmonisch Orkest terug naar het repertoire uit de eerste decennia van de twintigste eeuw, waarvoor hij een grote liefde koestert en waarin hij specialist is. Voorbeelden daarvan bij De Nationale Opera zijn Die Frau ohne Schatten, Elektra, Der Schatzgräber, Gurre-Lieder, Der Rosenkavalier en Wozzeck.

Jan Philipp Gloger

REGISSEUR

De Duitse regisseur JAN PHILIPP GLOGER (regie) studeerde toegepaste theaterwetenschappen aan de Universiteit van Giessen en regie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Zürich.

Marc Albrecht

chef-dirigent

Marc Albrecht, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

Team & Cast

Muzikale leiding 
Marc Albrecht
Regie 
Jan Philipp Gloger
Decor 
Raimund Voigt
Kostuums 
Karin Jud
Licht 
Bernd Purkrabek
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
EINE FLORENTINISCHE TRAGÖDIE 
Guido Bardi 
Nikolai Schukoff
Simone 
John Lundgren
Bianca 
Ausrine Stundyte


GIANNI SCHICCHI 
Gianni Schicchi 
Massimo Cavalletti
Lauretta 
Mariangela Sicilia
Zita 
Enkelejda Shkosa
Rinuccio 
Alessandro Scotto di Luzio
Gherardo 
Saverio Fiore
Nella 
Adriana Ferfecka
Betto di Signa 
Umberto Chiummo
Marco 
Mikheil Kiria
La Ciesca 
Ana Ibarra
Maestro Spinelloccio 
Matteo Peirone
Ser Amantio di Nicolao 
Tomeu Bibiloni
Pinellino 
Peter Arink
Guccio 
Alexander de Jong - in het kader van DNO talent

Muziek

Het Nederlands Philharmonisch Orkest is, samen met het Nederlands Kamerorkest, sinds 1985 vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Ieder seizoen speelt het orkest het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het Nederlands Philharmonisch Orkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals. Marc Albrecht is chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest als De Nationale Opera. In de afgelopen seizoenen boekte het Nederlands Philharmonisch Orkest bij De Nationale Opera door publiek en (internationale) pers bejubelde successen met onder meer de opera’s Gurre-Lieder, Lohengrin, Der Rosenkavalier, Il Trovatore en Hänsel und Gretel. Voor de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber ontving het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht in december 2014 een Edison. Het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt klassieke muziek ook bij mensen voor wie een bezoek aan een concertzaal niet vanzelfsprekend is. Musici trekken eropuit naar klaslokalen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen en naar klassieke muziek te luisteren. De musici delen hun liefde en passie voor muziek met jong en oud ook buiten de klassieke concertzalen zoals op festivals, scholen en in ziekenhuizen. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

Foyeravond

Stap in de wereld van de makers van Eine florentinische Tragödie/Gianni Schicchi tijdens de foyeravond op maandag 23 november. 

 

    ma 06 feb de Volkskrant, 2015

    ‘De jonge Duitse regisseur Jan Philipp Gloger heeft oog en oor voor de talloze fijnzinnigheden in Strauss Rosenkavalier. (…) Dat alles had nooit zo overrompelend kunnen zijn als het niet continu werd geschraagd door het Nederlands Philharmonisch Orkest en dirigent Marc Albrecht, een koningskoppel.’