In het kort

Het Nationale Ballet toont u in twee programma’s die afwisselend worden gedanst, Made in Amsterdam 1 & 2, enkele speciaal voor het gezelschap gemaakte recente choreografieën, aangevuld met maar liefst drie wereldpremières.

In Made in Amsterdam 1 ziet u topstukken van Hans van Manen en Ton Simons, waarvan Frank Bridge Variations inmiddels door gezelschappen over de hele wereld wordt gedanst en Romance werd onderscheiden met een Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansproductie. Daarnaast bevat Made in Amsterdam 1 nieuwe creaties van Juanjo Arques en Ernst Meisner, twee jonge makers die hun talent de afgelopen jaren overtuigend hebben bewezen. Beiden ontwikkelden zich al tijdens hun danscarrière tot choreograaf.

In Made in Amsterdam 2 presenteert Het Nationale Ballet speciaal voor het gezelschap gemaakte choreografieën van Alexei Ratmansky, Christopher Wheeldon en Krzysztof Pastor - choreografen die internationaal gerekend worden tot de meest gevraagde en meest succesvolle balletmakers van deze tijd. Daarnaast bevat dit programma een zeer bijzondere wereldpremière, geïnspireerd op het beroemde sprookje Le Petit Prince. Hiervoor tekent associate artist David Dawson, die, net als bovengenoemd drietal, het klassieke ballet steeds weer van belangrijke nieuwe impulsen voorziet.

 • Concerto Concordia - Christopher Wheeldon
 • Moving Rooms - Krzysztof Pastor
 • Souvenir d’un lieu cher - Alexei Ratmansky
 • Hans van Manen - Frank Bridge Variantions
  Ton Simons - Romance

  Made in Amsterdam 1

  11,19, 21 en 24 februari, 2 en 4 maart

  Wereldpremière - Juanjo Arques
  Muziek: nog niet bekend
  De uit Spanje afkomstige Arques heeft sinds 2012, toen hij als danser afscheid nam van Het Nationale Ballet, een bloeiende internationale carrière opgebouwd. Recent is zijn ballet Minos genomineerd voor twee Gouden Maskers, de belangrijkste theaterprijzen in Rusland. Voor Made in Amsterdam creëert hij een nieuw werk.

  Romance - Ton Simons
  Muziek: Wolfgang Amadeus Mozart – Tweede deel Pianoconcert no. 20 in D minor (K.466)
  In het beeldschone Romance wordt de pure dans van Ton Simons omsloten door verstilde videoportretten van de beroemde fotografe Rineke Dijkstra. Hun zo ontstane drieluik was een intiem en gevoelig hoogtepunt in het in 2014 uitgebrachte Dutch Doubles. Simons liet zich voor zijn choreografie inspireren door het middendeel uit Mozarts ‘zeer persoonlijke’ twintigste pianoconcert; Dijkstra wilde vooral de intense concentratie en uitputting van de dansers vangen.

  In Transit - Ernst Meisner
  Muziek: Joey Roukens
  Ook Ernst Meisner komt met nieuw werk voor Made in Amsterdam. Meisner maakte zijn eerste creaties voor (sterdansers van) The Royal Ballet in Londen, waar hij van 2000 tot 2010 danste. Na terugkomst in Nederland creëerde hij – naast zijn dansloopbaan bij Het Nationale Ballet – diverse succesvolle werken, waaronder Het Nationale Canta Ballet en de kinderproductie De kleine grote kist. Sinds 2013 is Meisner artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet.

  Frank Bridge Variations - Hans van Manen
  Muziek: Benjamin Britten – Variations on a Theme of Frank Bridge
  Frank Bridge Variations was het eerste werk dat Hans van Manen maakte toen hij in 2005 terugkeerde bij Het Nationale Ballet en het was, aldus de pers, meteen een ‘voltreffer’. Negen contrastrijke miniaturen – van scherp tot vloeiend, van driftig tot melancholiek – vormen samen een even vanzelfsprekende als verbluffende eenheid.

  Made in Amsterdam 2

  12, 18, 22 en 25 februari en 3 maart

  Concerto Concordia - Christopher Wheeldon
  Muziek: Francis Poulenc – Concert voor twee piano's en orkest in d klein
  Een van de meest recente successen van Het Nationale Ballet is Concerto Concordia van Christopher Wheeldon, uitgebracht tijdens het laatste Holland Festival. Wheeldon – die in 2014 een Tony Award voor An American in Paris ontving – liet zich eveneens inspireren door de uiteenlopende kwaliteiten van twee solistenparen: het ene lyrisch en contemplatief, het andere licht en explosief. Zes andere paren vergezellen hen in een sprankelende finale.

  Citizen Nowhere - een ballet geïnspireerd door The Little Prince  - David Dawson
  Muziek: Szymon Brzoska
  Dawson baseert zijn nieuwe werk, dat in Made in Amsterdam zijn wereldpremière beleeft, op Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry, het meest vertaalde werk uit de Franse literatuur. In zijn choreografie wil Dawson zowel het buitenaardse aspect in het verhaal als de eenzaamheid tot uiting laten komen. De decors van de Duitse ontwerper Eno Henze zullen daarbij een bijzondere rol spelen, net als de muziek die de Poolse componist Szymon Brzoska speciaal voor het ballet schrijft.

  Souvenir d’un lieu cher - Alexei Ratmansky
  Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – Souvenir d’un lieu cher
  Alexei Ratmansky’s Souvenir d’un lieu cher werd bij de première in 2012 unaniem bejubeld. De Russische topchoreograaf laat twee koppels ieder op heel eigen wijze het adagio en scherzo van Tsjaikovski’s gelijknamige compositie ‘inkleuren’. Daarbij blaast hij de romantische ballettraditie nieuw leven in met een zeldzaam inventief en expressief gebruik van de academische techniek.

  Moving Rooms - Krzysztof Pastor
  Muziek: Alfred Schnittke – Concerto grosso nr. 1 (deel IV, V, VI)
  Henryk Mikolaj Górecki – Harpsichord Concerto (deel 1, 2)
  Tot slot in Made in Amsterdam een choreografie van Krzysztof Pastor: Moving Rooms, in 2008 onthaald als het sterkste premièreballet van het programma In Space. Pastors choreografie handelt over de gevoelens die een ruimte, of het gebrek eraan, teweeg kan brengen. In een fraai decor van telkens verspringende lichtvlakken combineert hij virtuoze ensemblestukken met een imponerende solodemonstratie van lichamelijke souplesse en een sierlijk sensueel duet.

  Muziek

  Muzikale begeleiding
   

  Made in Amsterdam I : Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

  Made in Amsterdam II: Het Balletorkest o.l.v. Philip Ellis

  Inleidingen

  Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding in de foyer. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.