home home
home home
Home
Het Nationale Ballet presenteert

Juniors Go Dutch tournee

Jonge toptalenten

De Junior Company, het jongerengezelschap van Het Nationale Ballet, brengt na het grote succes van programma's als Ballet Bubbles (2016), opnieuw een tourneeprogramma vol verrassingen: Juniors Go Dutch.

In het kort

Juniors Go Dutch is een even aantrekkelijk als uitdagend programma waarin we de sterren van de toekomst leren kennen via werk van Marius Petipa - Le Corsaire Pas de trois;  Rudi van Dantzig - Autumn Haze, Toer van Schayk - Ephebe en Hans van Manen - Visions Fugitives en (alleen in de Meervaart) Trois Gnossiennes. 

Verder wordt het in 2015 speciaal voor de Junior Company gecreëerde en enthousiast ontvangen Blink van Juanjo Arques opnieuw gedanst - Blink gaat over jeugd en energie en over de snelheid van de technologische wereld.

Ten slotte staan er maar liefst drie wereldpremières op het programma: nieuw werk van de aanstormende, jonge choreografen Wubkje Kuindersma en Peter Leung en een nieuw werk van Ton Simons die in 2014 een Zwaan won voor het duet Romance dat hij creëerde samen met fotografe Rineke Dijkstra in het programma Dutch Doubles (2014). Voor Juniors Go Dutch maakt choreograaf Ton Simons een nieuw werk, op muziek van de Russische componiste Sofia Gubaidulina. Acht delen van haar Tien Preludes worden live op toneel uitgevoerd door cellist Rares Mihailescu.

De in 2013 opgerichte Junior Company heeft inmiddels haar bestaansrecht meer dan bewezen met geslaagde tournees door het land, buitenlandse tournees en een flink aantal kleine en grotere optredens bij bijzondere gelegenheden. In 2014-2015 maakte de Junior Company bovendien, samen met dansgezelschap ISH, Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast, een buitengewoon geslaagde voorstelling die door het hele land te zien is geweest.

De jonge dansers doen, naast hun eigen programma's, ook mee in het corps de ballet van het grote gezelschap, zoals komend seizoen in Coppelia, La Bayadère en Onegin. De Junior Company vormt een kweekvijver voor talent. Zo zijn Michaela DePrince, Jessica Xuan en Martin ten Kortenaar al van de Junior Company in korte tijd doorgestroomd naar Het Nationale Ballet, waar ze hoofdrollen dansen.

  • ma 01 feb The Art Desk

   Bright young things impress at close quarters.

   ma 01 feb De Telegraaf over de Junior Company tournee 2015

   Kortom, een bijzonder aantrekkelijke avond voor alle leeftijden.

   ma 01 feb de Volkskrant

   Gelukkig redt de in Kameroen geboren Wubkje Kuindersma dit talentenprogramma met een ragfijn spiegelduet over identiteit en het mysterie achter de werkelijkheid.

   ma 01 feb Theaterkrant.nl

   ‘Blink' is een aangename mix van hedendaagse en commerciële dans; ripples, flow en gekke loopjes. Het spel van een verliefd stelletje, het gewichtloos zweven in de ruimte, vrijheid en een knipoog. De dansers van de Junior Company zetten het feilloos neer. The Ultimate Dance Battle zouden ze zeker gewonnen hebben.