home home
home home
Home
Het Nationale Ballet presenteert

Juniors Go Dutch tournee

Deze productie was te zien in februari 2017

Jonge toptalenten

Tijdsduur 1.45 - 1.55

Pauzes 1

De Junior Company, het jongerengezelschap van Het Nationale Ballet, brengt na het grote succes van programma's als Ballet Bubbles (2016), opnieuw een tourneeprogramma vol verrassingen: Juniors Go Dutch.

In het kort

Juniors Go Dutch is een even aantrekkelijk als uitdagend programma waarin we de sterren van de toekomst leren kennen via werk van beroemde en nieuwe choreografen. Er staan maar liefst drie wereldpremières op het programma: werk van Wubkje Kuindersma, Peter Leung en Ton Simons.

 • Bekijk de trailer van Juniors go Dutch
  Neem in deze video een kijkje bij de repetities van onze talenten van de Junior Company.

  Creaties
   

  Simons ontving in 2014 de ‘Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie’ voor de choreografie Romance, dat hij samen met fotografe Rineke Dijkstra creëerde voor het programma Dutch Doubles van Het Nationale Ballet. Voor 8 Preludes heeft hij zich laten inspireren door werk van de Russische componiste Sofia Goebaidoelina. De muziek is heel serieus maar tegelijkertijd speels en dat geldt ook voor de dans. Elk van de delen heeft een andere gevoelswaarde en energie. 8 Preludes is te zien t/m 19 maart. 

  Het nieuwe ballet van Peter Leung, Persona, gaat over hoe we onszelf aan de buitenwereld presenteren. We hebben tegenwoordig allemaal 'persona’s', een digitale versie van onszelf, waarin we vooral heel 'happy' lijken te zijn. Dat kan zowel een inspirerende als een deprimerende werking hebben op anderen. Leung maakte vorig jaar ook Night Fall, het eerste Virtual Reality-ballet ter wereld.

  Mångata op het Mozart-Adagio van Arvo Pärt is een duet van Wubkje Kuindersma over een ontmoeting tussen twee jonge mensen bij maanlicht. De twee delen een magisch moment. Als de maan verdwijnt, is het tijd om afscheid te nemen. Zonder drama, want de volgende ‘Mångata’ zal ze weer bij elkaar brengen… Choreograferen is voor Kuindersma zoiets als ‘dromen met haar ogen open’. De jonge Nederlandse choreografe maakte in 2010 haar eerste choreografie en heeft inmiddels verschillende werken gecreëerd. In 2016 ontving ze de BNG Bank Dansprijs voor jong choreografietalent.

  Het in 2015 speciaal voor de Junior Company gecreëerde en enthousiast ontvangen Blink van Juanjo Arques wordt in Juniors Go Dutch opnieuw gedanst. Blink gaat over jeugd en energie, de snelheid van de technologische wereld en over de identiteit en de sporen die wij overal achterlaten. De muziek is een door Max Richter gesamplede bewerking van het voorjaarsdeel uit Vivaldi’s beroemde Vier Seizoenen.

  In Juniors Go Dutch zien we ook werk van de drie beroemde Van’s: Hans van Manen, Toer van Schayk en Rudi van Dantzig.

  Van Manen wilde in Visions Fugitives (1990), een ballet voor drie mannen en drie vrouwen, puur de essentie van de dans neerzetten, zo snel, compact en minimaal mogelijk. Hij heeft het stuk oorspronkelijk gemaakt voor het Nederlands Dans Theater. Voor de jonge dansers van de Junior Company is het ballet extra uitdagend omdat je met je persoonlijkheid echt een verhaal vertelt. Visions Fugitives is te zien vanaf 1 mei. 

  Na de succesvolle revival van zijn Requiem in Hollandse Meesters (2016) bij Het Nationale Ballet, zal in Juniors Go Dutch het stuk Ephebe van Toer van Schayk te zien zijn. Van Schayk nam als uitgangspunt voor het stuk jonge mensen die vele jaren met elkaar zijn opgetrokken en vervolgens over de wereld uitwaaieren. Voor zijn choreografie koos hij twee tegengestelde muziekstukken: Serene van Ton Bruynel en Prelude-Postlude van Georg Böhm.

   

  Junior Company

  De in 2013 opgerichte Junior Company heeft inmiddels haar bestaansrecht meer dan bewezen met geslaagde tournees door het land, buitenlandse tournees en een flink aantal kleine en grotere optredens bij bijzondere gelegenheden. In 2014-2015 maakte de Junior Company bovendien, samen met dansgezelschap ISH, Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast, een buitengewoon geslaagde voorstelling die door het hele land te zien is geweest.

  De jonge dansers doen, naast hun eigen programma's, ook mee in het corps de ballet van het grote gezelschap, zoals komend seizoen in Coppelia, La Bayadère en Onegin. De Junior Company vormt een kweekvijver voor talent. Zo zijn Michaela DePrince, Jessica Xuan, Sho Yamada en Martin ten Kortenaar al van de Junior Company in korte tijd doorgestroomd naar Het Nationale Ballet, waar ze hoofdrollen dansen.

  Programma

  Le Corsaire Pas de trois
  Choreografie: Marius Petipa
  Muziek: Adolphe Adam
   
  Persona
  Choreografie: Peter Leung
  Muziek: Otium
   
  Autumn Haze
  Choreografie: Rudi van Dantzig
  Muziek: Adagio for Strings, Samuel Barber
   
  Ephebe 
  Choreografie: Toer van Schayk
  Muziek: Ton Bruynel – Sèrene, Georg Böhm – Prélude-Postlude
   
  Mångata
  Choreografie: Wubkje Kuindersma
  Muziek: Arvo Pärt: Mozart-Adagio
   
  8 Preludes (t/m 19 maart 2017)
  Choreografie: Ton Simons
  Muziek: Sofia Gubaidulina: 8 delen van '10 preludes': ‘live’ en op het toneel uitgevoerd door Rares Mihailescu, afgewisseld met voorstellingen met geluidsdrager
  óf
  Visions Fugitives (van 1 mei 2017)
  Choreografie: Hans van Manen
  Muziek: Sergej Prokovjev: Visions fugitives, Opus 22
   
  Trois Gnossiennes (alléén in de Meervaart)
  Choreografie: Hans van Manen
  Muziek: Eric Satie - Trois Gnossiennes
   
  Blink
  Choreografie: Juanjo Arques
  Muziek: Max Richter: Spring, Vivaldi Recomposed - The Four Seasons
   

   

   ma 01 feb The Art Desk

   Bright young things impress at close quarters.

   ma 01 feb De Telegraaf over de Junior Company tournee 2015

   Kortom, een bijzonder aantrekkelijke avond voor alle leeftijden.

   ma 01 feb de Volkskrant

   Gelukkig redt de in Kameroen geboren Wubkje Kuindersma dit talentenprogramma met een ragfijn spiegelduet over identiteit en het mysterie achter de werkelijkheid.

   ma 01 feb Theaterkrant.nl

   ‘Blink' is een aangename mix van hedendaagse en commerciële dans; ripples, flow en gekke loopjes. Het spel van een verliefd stelletje, het gewichtloos zweven in de ruimte, vrijheid en een knipoog. De dansers van de Junior Company zetten het feilloos neer. The Ultimate Dance Battle zouden ze zeker gewonnen hebben.