home home
home home
Home
Nationale Opera & Ballet presenteert

Foyeravond Stap in de wereld van de makers

Koop kaarten Of bel:
+3120 625 5455

Thema-avond rondom de voorstelling

Tijdsduur 1:15

Een gevarieerd programma rondom de thematiek van een opera- of balletvoorstelling.

 

Prins Igor

Foyeravond

Maandag 30 januari 2017: 20.30 uur - 21.45 uur

 

De illusie van nationale identiteit

Als in de 19e eeuw de moderne natiestaten ontstaan, heeft dat zijn weerslag op de muziek. Russische componisten als Aleksandr Borodin graven voor operamateriaal in hun nationale verleden. Ook op Prins Igor heeft dit nationalisme zijn weerslag. In deze opera verklankt Borodin de confrontatie tussen middeleeuwse Russische heersers en oprukkende steppenvolken door typisch Russische muziek te contrasteren met ‘oriëntaalse’ klanken.

Na de val van de Berlijnse Muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie leek een tijdperk van kosmopolitisme aangebroken. Maar tegenwoordig zien we weer een wereldwijde heropleving van nationalisme. De Europese Unie staat onder druk, Groot-Brittannië koos voor een Brexit, en Trump wil een muur bouwen tussen de VS en Mexico. Maar wat is nationalisme eigenlijk? Hoe kunnen collectieve identiteiten productief gemaakt worden? En wanneer slaat nationale trots om in een gevaar voor een inclusieve samenleving?

Programma

Tijdens deze foyeravond fungeert Prins Igor als lens waardoorheen wij naar deze problematiek kijken en door middel waarvan we deze vragen bespreken. Gespreksleider is presentator Martijn de Greve die de volgende gasten ontvangt: Nienke VenemaMitchell Esajas en Ekaterina Levental.

Het programma bestaat verder uit repertoire van Alexandr Borodin, o.a. pianomuziek Eine Steppenskizze aus Mittelasien, aria’s uit Prins Igor en liederen. Deze worden vertolkt door sopraan Dana Ilja, bariton Bas Kuijlenburg en mezzo sopraan Ekaterina Levental.

Voorts zal er een introductie op de Russische Opera en Prins Igor worden gegeven door professor Musicologie Francis Maes en zal er een panelgesprek plaatsvinden.
 

Martijn de Greve: presentator, hij is o.a. gespreksleider bij Politieke Junkies in De Balie.

Prof. Francis Maes: musicoloog, verbonden aan de UGent. Hij was artistiek directeur van het Festival van Vlaanderen en schreef onder andere een studie over de geschiedenis van de Russische muziek.

Nienke Venema: directeur van Stichting Democratie en Media, een vermogensfonds dat investeert in mediabedrijven en initiatieven ondersteunt die zich inspannen voor waarheidsvinding en bijdragen aan de pluriformiteit van het Nederlandse medialandschap.

Mitchell Esajas: oprichter van New Urban Collective, een netwerk voor empowerment van jongeren met diverse achtergronden in de Nederlandse maatschappij. Daarnaast is hij programmamanager Medische Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Ekaterina Levental: operazangeres en harpiste. Zij maakte de aangrijpende voorstelling De Weg, waarin zij verhaalt van de weg die zij als tiener aflegde, toen zij en haar familie - na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie - Oezbekistan moesten verlaten.

 

Let op: de Foyeravond rondom Prins Igor duurt  75 minuten!

 

Foyeravonden

Duik in de wereld van opera en ballet met de Foyeravonden: toegankelijke avonden waar thema’s uit de voorstellingen worden uitgediept en waar het werk van wereldberoemde choreografen en componisten niet alleen wordt besproken maar ook getoond en ten gehore gebracht.

Tijdens de Foyeravond kunt u in een informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, als opwarmertje voor de voorstelling.

De Foyeravonden beginnen om 20.30 uur en duren ongeveer 60 tot 75 minuten.

 

Entree

Om 20.00 uur gaan de deuren en de bar open; de avond begint om 20.30 uur en zal ongeveer een uur duren. Na afloop blijft de bar geopend.

Standaard - €15,-
Studenten - €7,50
Vrienden en Geefkringleden - €10,-

Prijzen zijn exclusief boekingskosten. Kaarten voor voorstellingen kunnen apart worden aangeschaft.
Bent u OperaDonateur? Dan nodigt De Nationale Opera u van harte uit om als onze gast Foyeravonden - met het thema opera - gratis te bezoeken. Aanmelden kan via steun@operaballet.nl of 020 551 8823.

 

 

 

Data volgende Foyeravonden

28 februari 2017 Wozzeck en The New Prince

22 mei 2017 Salome

Over de foyeravonden

Hier kunt u in een intieme sfeer alvast ‘in the mood’ komen van de door u te bezoeken voorstelling of gewoonweg aangenaam verrast worden door het exclusieve en unieke aanbod van die avond zelf. U luistert er naar liederen, een aria of een duet, of u kijkt er bijvoorbeeld naar een pas-de-deux. Zangers en dansers, van het topniveau dat u bij Nationale Opera & Ballet gewend bent, worden er begeleid door een klein professioneel ensemble.

De optredens worden afgewisseld met bespiegelingen door deskundigen: over de muziek, de componist, regisseur of choreograaf. Bijna altijd staat er ook een gesprek met een van de makers zelf op het programma. In de kleine en informele setting geeft hij of zij u een onverhoeds kijkje in de keuken en vertelt u met groot enthousiasme over de artistieke keuzes die er zijn gemaakt. Deze bevlogenheid werkt zo aanstekelijk dat u als vanzelf deelgenoot wordt van het maakproces.

In deze ongedwongen sfeer, waar niet de anonimiteit van de grote zaal heerst, is het prettig om kennis te maken met musici, zangers en dansers en is er volop gelegenheid om aanwezige deskundigen of makers vragen te stellen en deel te nemen aan het gesprek.

Wij heten u van harte welkom op een van onze Foyeravonden.