In het kort

In 2013 startte Het Nationale Ballet met een nieuwe serie programma’s waarin het oeuvre wordt belicht van George Balanchine. Voor het eerst is er nu ook een tournee-editie van Best of Balanchine. De balletten van Balanchine waren zó inventief, vernieuwend en tijdloos, dat ze vergeleken worden met de schilderijen van Picasso en de muziek van Stravinsky.

Sonia Gaskell, eerste artistiek leider van Het Nationale Ballet, onderkende al in de jaren vijftig het grote belang van het werk van de Russisch-Amerikaanse choreograaf. Daardoor kon Het Nationale Ballet zich ontwikkelen tot de belangrijkste Europese schatbewaarder van zijn balletten.

 • Apollon Musagete (Foto: Altin Kaftira)
 • Wat waren de reacties uit het publiek?
  Bekijk de trailer

  George Balanchine

  Choreograaf

  George Balanchine (1904-1983, Sint-Petersburg, Rusland) heeft zijn stempel op de ontwikkeling van de theaterdans gedrukt. Balanchine is de grootmeester van het verhaalloze muziekballet.

  Theme and Variations

  Best of Balanchine begint met Theme and Variations, een ode aan Balanchines Russische achtergrond, waarin de verfijning en grandeur van het negentiende-eeuwse tsaristische ballet én de muziek van Tsjaikovski centraal staan. Op het vierde deel van diens Orkestsuite nr. 3 paart Balanchine ingenieuze ensembledansen aan elegante, bijna koninklijke solistenvariaties. De choreografie mondt uit in een grande finale, waarbij vooral de overdaad aan sprankelend spitzenwerk bedwelmend is.

  Apollon musagète en Violin Concerto

  Met Stravinsky had Balanchine al van jongs af aan een nauwe band. Balanchine was een muziekchoreograaf ‘pur sang’. Zijn belangrijkste doel was het ‘zichtbaar maken van de muziek’: ‘See the music, hear the dance’. Vaak gebruikte hij daarbij muziek van Stravinsky, wat resulteerde in briljante creaties als Apollon musagète en Violin Concerto. Het eerste, over de god Apollo en zijn muzen, is een vroeg werk, in 1928 gemaakt voor Diaghilevs legendarische Ballet Russes. Het tweede creëerde Balanchine in 1972 voor een festival ter nagedachtenis van de componist. Slechts drie weken deed hij daarover – want er stonden nog veel meer premières op stapel – maar zelden vormden muziek en choreografie zó’n eenheid.

  Viool: Isabelle van Keulen

  Muziek

  Theme and Variations

  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Suite Nr. 3 voor orkest, op. 55: deel 4 Tema con variazoni

  Apollon musagète

  Igor Stravinsky, Apollon musagète, versie 1947

  Tarantella

  Louis Moreau Gottschalk, Grande Tarantelle voor piano en orkest

  Violin Concerto

  Igor Stravinsky, Concert voor viool en orkest in D

  Viool: Isabelle van Keulen

  Muzikale begeleiding
  Het Balletorkest o.l.v. Andrea Quinn

   

  Inleidingen

  Niet alle theaters bieden een inleiding aan; controleer bij het theater waar u de voorstelling gaat bezoeken.