home home
home home
Home
Nationale Opera & Ballet presenteert

Amsterdam I AM dans mee

maak samen een dansvoorstelling over Amsterdam

Het Nationale Ballet & Het Balletorkest presenteren het participatieproject Amsterdam I Am.

Nationale Opera & Ballet en Het Balletorkest realiseren samen het participatieproject Amsterdam I Am. Samen met ongeveer zestig jongeren van twaalf tot en met achttien jaar maken Honey Eavis en Peter Leung een voorstelling over Amsterdam. Wat betekent het om in Amsterdam op te groeien, te wonen en te leven? Hoe maakt en vormt de stad Amsterdam je? Zou je een andere persoon zijn als je in een andere omgeving zou wonen?

Het project krijgt vorm door de persoonlijke verhalen van de deelnemers. Met het project leren jongeren uit verschillende wijken en met diverse sociale en culturele achtergronden elkaar en de kunstvormen ballet en muziek kennen. Daarmee brengt Amsterdam I Am de verscheidenheid van de stad in beeld en brengt het project jongeren met een zeer diverse achtergrond bijeen voor een intensieve samenwerking. Dit resulteert in een unieke voorstelling op het toneel van Nationale Opera & Ballet, gedanst door zestig Amsterdamse jongeren en de Junior Company. Het balletorkest zal de voorstelling live begeleiden.

Veejays.com

Amsterdam I Am heeft een virtueel decor dat bijna geheel uit projecties bestaat. Deze zijn gemaakt door twee VJ’s van Veejays.com, een in 2016 opgericht collectief van dertig videoperformers en -artiesten, die in steeds wisselende samenstelling werken voor uiteenlopende Nederlandse en internationale producties. Frouke ten Velden zoekt in haar werk graag de grenzen op van sculptuur, licht en projectie. Lars Berg is gespecialiseerd in camera en montage en werkt graag met eigen filmopnamen, met zijn oog voor ritme in het dagelijks leven. Ze werkten voor Amsterdam I AM nauw samen met het artistieke team van het Nationale Ballet, zodat het decor een bewegend onderdeel van de choreografie is geworden. 

Neem een kijkje in de repetities!
Iedereen werkt hard in de repetities!

Muziek

De muziek van Amsterdam I am is gecomponeerd door JacobTV (www.jacobtv.net), en wordt live uitgevoerd door Het Balletorkest.

Met meer dan duizend voorstellingen per jaar is Jacob ter Veldhuis (JacobTV) een van de meest gevraagde componisten in Europa. Hij studeerde fluit, hoorn, slagwerk, piano en muziekeducatie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waarna hij zich richtte op de elektronische muziek. In de jaren tachtig mocht hij de Prijs voor Compositie in ontvangst nemen en werd - mede op zijn initiatief - de serie Buskruitconcerten opgezet. Deze voorloper van stichting Prime was een platform voor nieuwe hedendaagse muziek in Groningen. In 1999 maakte choreograaf Hans van Manen twee balletten op zijn composities String Quartet no. 3 en Gold Rush Concerto en in 2001 vond in New York het ‘JacobTV Festival’ plaats. Enkele van zijn belangrijke werken zijn String Quartet no. 3 (There must be some way out of here), Lipstick, Paradiso, de multimediale compositie NOW en zijn reality-opera The News

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Partners 6

freek en hella de jonge stichting

https://www.rabobank.com/nl/images/rabobank-logo68x80.jpg