Home

Juanjo Arques

Young Creative Associate

Juanjo Arqués begon bij Het Nationale Ballet als grand sujet; drie jaar later werd hij bevorderd tot tweede solist. Hij beëindigde zijn carrière als danser in 2012 om zich te vestigen als choreograaf.

Juanjo Arques, gastchoreograaf bij Het Nationale Ballet en woonachtig in Amsterdam, maakte als danser deel uit van Het Nationale Ballet in de rang van tweede solist. Naast zijn carrière als danser ontwikkelde Arqués zich al snel tot choreograaf. Na het beëindigen van zijn danscarrière in 2012 legde hij zich volledig toe op choreograferen, waarmee hij nu internationaal doorbreekt. Hij werkte inmiddels met gezelschappen in onder andere de Verenigde Staten, Rusland, Slovenië, België, Spanje en Zwitserland.

Arqués ontving in 2014 een nominatie voor de prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en in 2016 twee nominaties voor een Golden Mask, de belangrijkste Russische prijs op het gebied van de podiumkunsten, voor beste choreografie en beste choreograaf.

Juanjo Arqués volgde de dansopleiding aan het Conservatorio de Danza in zijn geboortestad Murcia (Spanje). Voordat hij in 2004 naar Nederland kwam, werkte hij vijf jaar als solist bij Ballet Victor Ullate in Madrid en, in dezelfde rang, vier jaar bij het English National Ballet.

Naast zijn carrière als danser ontwikkelde Arqués zich al snel tot choreograaf. In 2001 maakte hij zijn eerste werk voor een choreografieworkshop van het English National Ballet. Ook bij Het Nationale Ballet maakte hij regelmatig creaties voor de jaarlijkse choreografieworkshop New Moves. Daarna volgden choreografie-opdrachten voor speciale optredens van Het Nationale Ballet voor de avondprogramma’s Nieuwlichters en In Space. Voor Present/s, het jubileumprogramma rond het vijftigjarig bestaan van Het Nationale Ballet., maakte hij Consequence (2012) en Roulette (2014) voor het programma Dutch Doubles.

Recente werken van hem zijn Miniatures voor het Sloveens Nationale Ballet, Unsound voor de Compania Nacional de Danza (Madrid, Spanje) en Crossroads voor WimWhim (Seattle, VS). Zijn laatste werken naast Roulette zijn Rewind (2014), Carolingians (2014), Blink (2015) en Bites (2015) werden gedanst door dansers van Het Nationale Ballet in Nederland, Belgie en Zwitserland. In 2015 maakte hij April voor het New York City Choreographic Institute. Juanjo Arques werkte mee aan de theatervoorstelling Vaslav, gebaseerd op Arthur Japins roman, en Oerforming Gender, een Europees dansproject in Bologna. In 2015 ging Minos in premiere bij Ballet Moscow en maakte hij een nieuw werk voor het Origen Dance Festival in Riom (Zwitserland). In februari 2017 is een nieuw werk van Juanjo te zien in het programma Made in Amsterdam van Het Nationale Ballet.