Home

Het Nationale Ballet ontwikkelt, produceert en toont ballet op internationaal topniveau. Het Nationale Ballet wil op die manier een groot en eigentijds publiek in contact brengen met en in vervoering laten raken door de schoonheid van de kunstvorm. Laat u inspireren, we heten u van harte welkom in ons theater.

Het Nationale Ballet presenteert

Jewels

Gezelschap & Dansers

Het Nationale Ballet heeft zich in de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld tot een toonaangevend balletgezelschap met een uniek en breed repertoire, een traditie in vernieuwing en met zo'n 80 dansers die uit de hele wereld afkomstig zijn. Het gezelschap neemt een vooraanstaande plaats in binnen het Nederlandse culturele leven en daarbuiten.

Achter de schermen

Neem met deze video's een kijkje achter de schermen van Het Nationale Ballet. Zie onze solisten op hun allermooist in actie, ontdek hoe Igone de Jongh haar spitzen voorbereidt en neem een kijkje bij het Kostuumatelier en de Kap en Grime.

Artistieke & Muzikale staf

Een overzicht van de artistieke en muzikale staf van Het Nationale Ballet

Een rijke geschiedenis

1947 Françoise Adret

Françoise Adret leidt het Ballet van de Nederlandse Opera (1947-1959).

1948 Ballet der Lage Landen

Mascha ter Weeme richt het Ballet der Lage Landen (1948-1959) op.

1954 Nederlands Ballet

Sonia Gaskell leidt het Nederlands Ballet in Den Haag.

1955 Dantzig's eerste choreografie

Rudi van Dantzig maakt zijn eerste choreografie: Nachteiland. Hij maakte het werk bij Gaskells Nederlands Ballet.

1955 Van Manen's eerste choreografie

De eerste choreografie van Hans van Manen ziet het licht bij de Revue Ramses Shaffy in Amsterdam. Inmiddels heeft hij 120 balletten op zijn naam staan.

1959 Samenvoeging

Samenvoeging Ballet van de Nederlandse Opera en het Ballet der Lage Landen tot Amsterdams Ballet.

1961 Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet ontstaat op 31 augustus 1961 uit een fusie van het Nederlands Ballet (Sonia Gaskell) en het Amsterdams Ballet (Mascha ter Weeme). Hierdoor kwam er een einde aan de zogeheten ‘balletoorlog’.

1961 Sonia Gaskell

De Russische Sonia Gaskell (1904-1974), was een van de pioniers die na WOII het ballet in Nederland van de grond af hielp opbouwen. Onder haar leiding begon Het Nationale Ballet in de jaren '60 met integrale uitvoeringen.

1964 Olga de Haas

Op negentienjarige leeftijd wordt Olga de Haas (1944-1978) bevorderd tot soliste. De sterbelofte en publiekslieveling groeide uit tot een legendarische Nederlandse danseres. Ze stierf op 1 september 1978 op 34-jarige leeftijd.

1965 Van Dantzig & Kaesen

Naast Sonia Gaskell treden huischoreografen Rudi van Dantzig en Robert Kaesen tot een driehoofdige leiding toe.

1965 Het Balletorkest

Het Balletorkest verzorgt de muzikale begeleiding van voorstellingen van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater.

1967 Romeo en Julia

Op 16 februari gaat Van Dantzigs Romeo en Julia in première. Zijn choreografie blijft tot op de dag van vandaag op het repertoire.

1968 Rudolf Nurejev

Op Eerste Kerstdag debuteert Rudolf Nurejev als gastsolist bij Het Nationale Ballet in De Notenkraker.

1969 Rudi van Dantzig

Rudi van Dantzig bouwde Het Nationale Ballet verder uit volgens de lijnen van zijn voorgangster. Vanaf zijn aantreden heeft het gezelschap zich onderscheiden met eigen én eigenzinnige versies van het klassiek-romantische repertoire.

1970 Alexandra Radius

Alexandra Radius en haar echtgenoot Han Ebbelaar treden als solisten tot het gezelschap toe. Het paar zal tot het beroemdste dansduo van Nederland uitgroeien.

1971 Twilight

Hans van Manen, die van 1961-1971 het Nederlands Dans Theater leidde, maakt als freelance choreograaf zijn debuutwerk Twilight voor Het Nationale Ballet.

1974 Overlijden Sonia Gaskell

Op 9 juli overlijdt oprichtster Sonia Gaskell in Parijs.

1975 De drie Van's

Van de jaren '70 en '80 blijken de drie Van’s een artistieke goudmijn: Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schaijk. Het Nationale Ballet maakt onder hen internationaal naam met gedurfd hedendaags repertoire.

1979 Eerste videoballet

Van Manens choreografie Live, dat in een dubbelprogramma werd gecombineerd met Van Dantzigs Life, is het eerste videoballet in Nederland. De première vindt plaats in Koninklijk Theater Carré.

1981 Wereldpremière The Sleeping Beauty

Wereldpremière van Sir Peter Wrights versie van The Sleeping Beauty. Het meest succesvolle werk in de geschiedenis van het gezelschap.

1982 Gezamenlijk optreden

Het Nationale Ballet en De Nederlandse Opera verzorgen een gezamenlijk optreden. Gedanst worden Agon en Apollon Musagète van George Balanchine; het opera-oratorium Oedipus Rex besluit de voorstelling.

1985 Zilveren jubileum

Het gezelschap viert het zilveren jubileum in de Stadsschouwburg. Het markeert de overgang naar een nieuw onderkomen aan het Waterlooplein: Het Muziektheater. Het ‘huis’ word gedeeld met De Nederlandse Opera en het Stadhuis.

1986 Bacchanten

Gerardjan Rijnders, avant-gardistisch toneelregisseur, maakt Bacchanten in opdracht van het gezelschap. Het werk gaat in première in Theater Carré.

1988 Van Dantzig's Zwanenmeer

Op 31 maart gaat Rudi van Dantzigs bewerking van Het Zwanenmeer in première. Het ballet der balletten blijkt in zijn versie een mijlpaal in de Nederlandse dansgeschiedenis.

1991 Wayne Eagling

Wayne Eagling (1950), ex-solist van het Engelse Royal Ballet, weet met zijn nadruk op de danstechnische perfectie het niveau van Het Nationale Ballet verder te verhogen.

1996 Notenkraker & Muizenkoning

Op 13 december gaat Notenkraker & Muizenkoning in première, het geesteskind van Wayne Eagling en Toer van Schaijk naar het origineel van Marius Petipa. De voorstelling zorgt nog altijd voor uitverkochte zalen.

2002 Holland Symfonia

Per 1 januari 2002 fuseert Het Nederlands Balletorkest met het Noordhollands Philharmonisch Orkest tot het nieuwe Holland Symfonia, dat alle vaste begeleidingstaken overneemt. Op dit moment staat het orkest onder leiding van Matthew Rowe (foto).

2003 Ted Brandsen

De huidige directeur Ted Brandsen (1954) danst tot 1991 bij Het Nationale Ballet. In 2003 wordt hij artistiek directeur. Brandsen verhoogt het danstechnische peil, en start een intensieve samenwerking met de Nationale Balletacademie.

2003 Krzysztof Pastor

Krzysztof Pastor wordt benoemd tot huischoreograaf. De oud-danser van Het Nationale Ballet wordt in 2009 ook benoemd tot artistiek directeur van het balletgezelschap van de Poolse Opera.

2005 Hans van Manen terug

Hans van Manen treedt in 2005 opnieuw in dienst als vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet Dit nadat hij in 1987 afscheid had genomen.

2007 Hans van Manen Festival

Ter ere van de 75e verjaardag van choreograaf Hans van Manen (1932) organiseert Het Nationale Ballet 'het Hans van Manen Festival'. Drie weken dans van Nederlandse bodem, uitgevoerd door tal van nationale en internationale topensembles en -solisten.

2007 Orde van de Nederlandse Leeuw

In 2007 kreeg Van Manen de versierselen van Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw omgehangen en opgespeld. Vijftien jaar eerder, in 1992, was Van Manen al benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

2011 Vijftigjarig jubileum

Het Nationale Ballet viert zijn vijftigjarig jubileum. Hoogtepunt is het programma Present/s in februari 2012, waarin negen nieuwe werken van vooraanstaande choreografen in première gaan.

2012 Overlijden Rudi van Dantzig

Na een langdurig ziekbed overlijdt Rudi van Dantzig op 19 januari 2012.

2012 Hans van Manen 80 jaar

Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Hans van Manen is er een gala voor de ‘Mondriaan van de dans’.

2012 Fusie van drie instellingen

Op 31 december 2012 tekenen Het Muziektheater Amsterdam, De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet de overeenkomst die leidt tot een juridische fusie tussen de drie kunstinstellingen.

2013 Els van der Plas

Op 1 januari gaat de nieuwe stichting van start, voorlopig nog zonder een gemeenschappelijke nieuwe naam. Els van der Plas is algemeen directeur, Ted Brandsen is directeur ballet en Pierre Audi directeur opera.

2013 'Benois' voor Cinderella

Christopher Wheeldon wordt onderscheiden met een ‘Benois’ voor Cinderella. Hans van Manen wordt geëerd met de ‘Benois de la Danse’ voor Variations for Two Couples. Deze onderscheiding wordt vaak de Oscar van de dans genoemd.

2013 Junior Company

Op 1 augustus gaat de Junior Company van start. Dit samenwerkingsverband tussen gezelschap en beroepsopleiding Nationale Balletacademie leidt jonge talenten tussen 18 en 21 jaar op en biedt ze de kans door te stromen naar het tableau van Het Nationale Ballet.

2014 Nationale Opera & Ballet

Vanaf 17 februari maakt Het Nationale Ballet deel uit van een triumviraat onder de naam Nationale Opera & Ballet. De naam Het Nationale Ballet blijft bestaan.

Nieuws

Nominaties HNB voor Danspublieksprijs

Het Zwanenmeer van Het Nationale Ballet is genomineerd voor de Favoriete Dansvoorstelling van 2014 en eerste solist Vito Mazzeo maakt kans op de titel van Favoriete danser 2014.

OPTREDEN JUNIOR COMPANY OP AMSTERDAM CS

De Junior Company van Het Nationale Ballet geeft op donderdag 22 januari een optreden in het Centraal Station te Amsterdam.

Van Manen lid Akademie van Kunsten

Hans van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, treedt toe tot de Akademie van Kunsten. Hij is een van zestien nieuwe leden.

Fashion & Ballet

Op zaterdag 24 januari presenteert ontwerper David Laport in samenwerking met filmmaker Mathieu Gremillet en Het Nationale Ballet zijn Spring/Summer-collectie 2015 tijdens het event Fashion & Ballet in de Koepelkerk in Amsterdam.

Record zaalbezetting Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet heeft een zeer succesvol jaar achter de rug. Het aantal bezoekers steeg naar ruim 208.000 in 2014, een groei van ruim 9%.

Kans op Golden Mask voor Hans van Manen

Hans van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, is genomineerd voor een Golden Mask, de belangrijkste nationale cultuurprijs van Rusland.

Het Nationale Ballet bij Lang Lang

Het Nationale Ballet is een van de gasten in de tv-special Typisch Lang Lang.

‘Moonburn’ op dak Nationale Opera & Ballet

Deze winter licht Amsterdam weer op tijdens het Amsterdam Light Festival.

David Dawson benoemd tot Associate Artist

De internationaal gerenommeerde choreograaf David Dawson wordt per 1 januari Associate Artist van Het Nationale Ballet.

Woensdagmiddag Kinderstudio!

Vanaf december 2014 organiseert Nationale Opera & Ballet iedere maand de Kinderstudio.

Hans van Manen creëert nieuw ballet voor Ballett am Rhein

Hans van Manen heeft een ballet gemaakt voor Ballett am Rhein Düsseldorf Duisburg.

Het Nationale Ballet op KANTOR

Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 november vindt de tweede editie van KANTOR plaats. Het Nationale Ballet neemt voor de tweede keer deel aan dit festival en zal optredens verzorgen op zondag 16 november.

Michaela DePrince gast op TEDxAmsterdam 2014

Michaela DePrince, danseres bij Het Nationale Ballet, is een van de sprekers tijdens TEDxAmsterdam 2014.

Het Nationale Ballet zoekt vrijgezelle 'prinsen'

Het Nationale Ballet roept alle vrijgezelle mannen zich te melden voor een speciale speeddate avond tijdens de première van Cinderella.

Extra voorstelling De kleine grote kist

Er is een extra voorstelling toegevoegd aan de serie van De kleine grote kist, deze week in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

Marijn Rademaker nieuwe eerste solist

Marijn Rademaker wordt met ingang van 1 januari 2015 eerste solist bij Het Nationale Ballet. Rademaker, nu eerste solist bij het Duitse Stuttgarter Ballett, wordt beschouwd als de beste Nederlandse balletdanser ter wereld van dit moment.

Juryprijs Cinekid voor ‘Bounden’

Bounden heeft een Dutch Game Award gewonnen. Eerder beloonde Cinekid de game met de juryprijs voor beste nieuwe productie in de categorie Nieuwe Media.

Nationale Ballet scoort in 'Critics' Choice'

Het toonaangevende danstijdschrift Dance Europe heeft zijn jaarlijkse Critics' Choice gepubliceerd. In de lijst over het theaterseizoen 2013-2014 staat Het Nationale Ballet tweemaal vermeld als beste dansgezelschap ter wereld.

Zwanen voor Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet heeft twee Zwanen gewonnen. Larissa Lezhnina, voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet, won een Gouden Zwaan. De Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie 2014 ging naar Romance van Het Nationale Ballet.

Nominatie Viva 400-vrouw voor Wendeline Wijkstra

Wendeline Wijkstra, lid van het corps de ballet van Het Nationale Ballet, is genomineerd voor uitverkiezing tot de Viva 400-vrouw van 2014. Wendeline werd genomineerd in de categorie ‘Aanstormend talent’,

Het Nationale Ballet op Nederlandse Dansdagen 2014

Het Nationale Ballet is wederom van de partij op de Nederlandse Dansdagen, het jaarlijkse dansfestijn in Maastricht.

Danser HNB maakt choreografie voor Platina Blues

Bastiaan Stoop, danser bij Het Nationale Ballet, heeft een choreografie gemaakt voor de film Platina Blues. De verfilming van het laatste album van Thé Lau gaat donderdag 25 september 2014 in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Dansersfonds '79 prijst Ted Brandsen

De Stichting Dansersfonds ’79 heeft De Prijs van Verdienste toegekend aan Ted Brandsen, artistiek directeur Het Nationale Ballet. Ook HNB-danseres Wendeline Wijkstra en NDT-danseres Imre van Opstal werden onderscheiden.

Dronina en Hernández winnen Alexandra Radius Prijs 2014

Jurgita Dronina en Isaac Hernández, eerste solisten van Het Nationale Ballet, zijn de winnaars van de Alexandra Radius Prijs 2014. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de prijs dat de onderscheiding naar twee dansers uitgaat.

Positano Premio voor Wheeldon

Choreograaf Christopher Wheeldon is onderscheiden met een Positano Premio la Danza Léonide Massine. De toekenning vond plaats tijdens een gala in het Italiaanse Positano op dinsdag 9 september 2014.

HNB naar Uitmarkt 2014

Eind augustus met de Uitmarkt als vanouds de landelijke opening van het culturele seizoen plaats. Het Nationale Ballet is uiteraard van de partij! Met unieke aanbiedingen op de informatiemarkt én met live optredens.

Free to Move 2014

Het Nationale Ballet is een van de gasten op de tweede editie van Free to Move, het gala van het Prinses Beatrix Spierfonds, op 4 september in het Lucent Danstheater in Den Haag.

Prijs huisstijl Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet heeft voor de vernieuwde huisstijl en vormgeving een Red Dot Award gewonnen. De Red Dot Award is een van de meest prestigieuze prijzen in de internationale ontwerpindustrie.

Sieb Posthuma overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is zondag 3 augustus 2014 illustrator, schrijver en ontwerper Sieb Posthuma overleden. Hij werd 54 jaar. Postuma ontwierp in 2008 de decors en kostuums voor de balletvoorstelling Coppelia van Het Nationale Ballet.

Nominatie Zwaan voor Romance

Een van nominaties voor de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie gaat uit naar 'Romance' van Het Nationale Ballet.

Rink Sliphorst: tweede solist

Rink Sliphorst wordt met ingang van het theaterseizoen 2014-2015 tweede solist. Sliphorst is de tweede Nederlandse mannelijke danser die een solistische rang bij Het Nationale Ballet bekleedt. Alleen oud-solist Boris de Leeuw ging hem voor, in 1995.

Het Nationale Ballet in ‘Homebody’

'Homebody' is een bijzondere mix van toneel, muziek en spectaculaire dans door een opvallende groep van theatermakers: Het Nationale Ballet, Noord Nederlands Toneel, de Stadsschouwburg Amsterdam, muzikantenlaboratorium Kytopia en ODD Continent.

Het Nationale Ballet in eerste dansgame

Het Nationale Ballet en game-ontwikkelaar Game Oven presenteren Bounden, de allereerste dansgame voor smartphones.

Het Nationale Ballet op Lowlands Festival 2014

Het Nationale Ballet is present op Lowlands Festival 2014 met het programma Forces of Movement.

Russische prijs voor Tsygankova en Wörtmeyer

Anna Tsygankova en Remi Wörtmeyer, beiden eerste solist bij Het Nationale Ballet, zijn in de prijzen gevallen op het Dance Open Festival 2014 in Sint Petersburg (Rusland).

Het Nationale Ballet naar Sint Petersburg

Op zondag 27 april presenteert Het Nationale Ballet een speciaal ‘all’ Hans van Manen-programma in het Alexandrinsky Theater te Sint Petersburg (Rusland).

Bloed, Zweet en blaren

Vanaf zaterdag 22 maart (21.20 uur, NL2) zendt de AVRO acht afleveringen over Het Nationale Ballet uit: Bloed, Zweet en Blaren. De nieuwe serie legt het fascinerende leven bloot van de dansers van Het Nationale Ballet.

Nominaties website Nationale Opera & Ballet

De nieuwe website van Nationale Opera & Ballet is genomineerd voor een SpinAward en een Dutch Interactive Award. De SpinAwards en de Dutch Interactive Awards zijn dé vakprijzen in Nederland voor digitale media.

Magie, humor en virtuoze dans

Voor het eerst presenteert Het Nationale Ballet haar nieuwe seizoen samen met De Nationale Opera op één website, in een nieuwe vormgeving en een nieuwe huisstijl.

Neem plaats op de Social Seats

Maak elke maand kans op twee gratis Social Seats voor een van de voorstellingen in Nationale Opera & Ballet door gebruik te maken van sociale media!