home home
home home
Home
Home Het Nationale Ballet presenteert

The Sleeping Beauty Marius Petipa / Sir Peter Wright

Gouden kroonjuweel

Tijdsduur 3:10

Pauzes 2

Rond de  feestdagen kust Het Nationale Ballet The Sleeping Beauty maar liefst achttien keer tot leven. Ruim 125 jaar na de première is het klassieke sprookjesballet van Marius Petipa op muziek van Tsjaikovski nog altijd dé toetssteen voor balletdansers wereldwijd.

In het kort

Het Nationale Ballet brengt het Russische kroonjuweel The Sleeping Beauty in de versie van de Engelsman Sir Peter Wright, die zich gedurende zijn lange carrière een meester toonde in het bewerken van de grote klassieke balletten. Wrights The Sleeping Beauty heeft alle glans en allure die passen bij een productie die was bestemd voor het hof van de Russische tsaar. 

 

Verhaal

 

The Sleeping Beauty (Doornroosje), gebaseerd op Charles Perraults sprookje La Belle au Bois Dormant, vertelt het verhaal van prinses Aurora, die bij haar doopfeest vervloekt wordt door de boze fee Carabosse. Deze voorspelt dat Aurora zich op haar zestiende verjaardag aan de spoel van een spinnenwiel zal prikken en daardoor zal sterven. De goede Seringenfee weet het ongeluk echter af te wenden: Aurora zal niet sterven maar honderd jaar slapen … om daarna gewekt te worden door de kus van een aantrekkelijke prins.

 • Creatie

  Pracht en praal
  Voor zijn veelgeprezen enscenering van The Sleeping Beauty werkte Peter Wright samen met ontwerper Philip Prowse, die het sprookje onderdompelde in adembenemend goud. Prowse heeft het verhaal gesitueerd aan het zeventiende- en achttiende-eeuwse Franse hof. De schitterende kostuums in The Sleeping Beauty met hun rijke details weerspiegelen de mode van die tijd. De decors ademen eenzelfde pracht en praal als te zien was aan het Russische tsaristische hof – dat het Franse hof van Zonnekoning Lodewijk XIV als een belangrijk voorbeeld zag. Bij de première van The Sleeping Beauty in 1981 in de Amsterdamse Stadsschouwburg werd Wrights versie juichend ontvangen. Met de verhuizing naar Nationale Opera & Ballet kreeg Wright de kans de aparte delen nog ruimer te ensceneren en met gebruik van meer dansers een nog overweldigender effect te bereiken.

  Sir Peter Wright
  Sir Peter Wright is uitermate belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het ballet in Engeland. Inmiddels is hij 90 jaar, maar ook voor deze nieuwe serie voorstellingen zal hij – ijs en weder dienende – naar Amsterdam komen, om een nieuwe generatie dansers te coachen. Wrights verjaardag werd afgelopen november groots gevierd bij The Royal Ballet in Londen, waar hij achtereenvolgens assistent-directeur en adjunct-directeur was. Aansluitend was hij, van 1977 tot 1995, artistiek directeur van het Birmingham Royal Ballet.  Internationaal ontpopte hij zich tot een specialist in het bewerken van de grote klassieke balletten. Afgelopen jaar publiceerde Wright samen met coauteur Paul Arrowsmith zijn memoires: Wrights and Wrongs – my life in dance.

   

  Choreografie

  Marius Petipa

  Productie en regie

  Sir Peter Wright

  Decor- en kostuumontwerp

  Philip Prowse

  Lichtontwerp

  Jan Hofstra

  Muziek

  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

  The Sleeping Beauty

   

  Muzikale begeleiding

  Het Balletorkest o.l.v. Boris Gruzin

  Het Balletorkest
  Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een bijzonder karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen diverse (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.

  Inleidingen

  Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe. 

   ma 06 feb De Telegraaf

   ‘Dit betoverende sprookjesballet schittert in de productie van Peter Wright als een tijdloos juweel.’

   ma 06 feb Het Parool

   ‘Duizelingwekkende pirouettes, adembenemend spitzenwerk en hoge sprongen (..) Het publiek kon op de première geen genoeg krijgen van de weelderige enscenering van Peter Wright.’