home home
home home
Home
Home Het Nationale Ballet presenteert

Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast Junior Company en ISH

Koop kaarten Of bel:
+3120 625 5455

Hiphop meets ballet

Narnia is een spannende samenwerking van de Junior Company met ISH Dance Collective en daarmee een ontmoeting tussen ballet en andere dansvormen zoals hiphop. De twee dansstijlen vullen elkaar in Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast  op spectaculaire wijze aan.

In het kort

Vier kinderen komen  terecht in een magische kledingkast die leidt naar een mysterieuze, witte wereld. In april 2015 ging Narnia in première, met overweldigend succes bij pers en publiek: ‘Het. Is. Ge-wel-dig.’*****, schreef De Telegraaf. Choreograaf Ernst Meisner: 'Het is een magisch sprookjesverhaal en alles zit erin: goed en kwaad, familieverhoudingen, opoffering, spanning en avontuur. En natuurlijk ook veel fantasie: dingen die in werkelijkheid niet kunnen, worden mogelijk.'

Ernst Meisner

Choreograaf en artistiek coördinator Junior Company

Ernst Meisner is choreograaf en sinds 2013 ook artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Hij danste bij The Royal Ballet en bij Het Nationale Ballet.

Marco Gerris

Gastchoreograaf

Choreograaf Marco Gerris (1975, Filipijnen) is artistiek leider van ISH, het cross-over dansgezelschap dat hij in 2000 oprichtte. n 2014-2015 werkt Gerris samen met Ernst Meisner aan de choreografie 'Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast'.

Creatie

Choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris gingen uit van de kracht van beide dansstijlen. Narnia werd een echte mix van ballet en hiphop. Ook de legers van ‘het goede’ en de legioenen van ‘het kwade’ zijn door elkaar heen gecast, met dansers uit beide gezelschappen. Zo wordt de Koningin gedanst door een balletdanseres, maar de rol van de Leeuw wordt vertolkt door een danser van ISH. Voor de dansers een bijzondere ervaring, om kennis te maken met een andere discipline. Marco Gerris: “Vanaf het begin was de chemie bijzonder. En hoe verschillend hun afkomst en ervaring ook, de dansers hebben enorm veel respect voor elkaar.”

Narnia is een verhaal van alle tijden dat met moderne middelen verteld wordt. De muziek is op maat gecomponeerd door de Britse componist, geluidskunstenaar en dj Scanner (Robin Rimbaud). Aitor Biedma maakte vernuftige filmprojecties die het verhaal vol scènewisselingen mede duidelijk maken, in een decor van Rene van der Leest. Narnia is een heel filmische voorstelling geworden, door het sfeerbepalende licht van Mike den Ottolander.

 

Achtergrond

Narnia - De leeuw, de heks en de kleerkast is gebaseerd op het klassieke boek van C.S. Lewis. Bij het verstoppertje spelen komen vier broers en zussen in een kledingkast terecht en belanden van daaruit in de sprookjesachtige wereld van Narnia, vol heksen, faunen, leeuwen, bevers en andere magische figuren. Hier worden ze geconfronteerd met de strijd tussen de legers van ‘het goede’, aangevoerd door de verstoten Aslan de Leeuw, en de legioenen van ‘het kwade’, die onder leiding staan van de huidige heerser, de Witte Heks. Indrukwekkende groepsdansen worden in Narnia afgewisseld met solo's en duetten waarin niet alleen hiphop en klassiek ballet voorkomen, maar ook  tap, moderne dans en breakdance.

 

Muziek

Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast

dj Scanner

 

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe. 

    ma 06 feb Het Parool ****

    ‘Een uitgekiend toneelbeeld met vernuftige videoprojecties en precies op maat gecomponeerde muziek dragen bij aan de totale ervaring’