home home
home home
Home
Home Het Nationale Ballet presenteert

Gala 2017

dresscode: black tie

Sprankelend balletfeest met internationale topsolisten

De feestelijke galavoorstelling waarmee Het Nationale Ballet het theaterseizoen opent, is een begrip. Het Gala is inmiddels uitgegroeid tot een door balletliefhebbers en prominenten drukbezocht en hooggewaardeerd evenement.

In het kort

Tijdens het Gala krijgt u een exclusief verrassingsprogramma te zien waaraan zo’n tweehonderd dansers meewerken met onder hen ook spraakmakende buitenlandse topsolisten. Het Gala wordt opgedragen aan Rachel Beaujean, jarenlang een van de muzen van Hans van Manen

Feest
Na afloop van de voorstelling krijgt het Gala een uitbundig vervolg in de foyer, waar u, in aanwezigheid van dansers en choreografen, ook zelf de dansvloer kunt betreden. 

Dresscode: Black tie

 • Creatie

  Rachel Beaujean, aan wie Gala 2017 is opgedragenis komend seizoen exact veertig jaar aan Het Nationale Ballet verbonden. Als danseres maakte ze vooral naam als muze van Hans van Manen, maar ze was ook favoriet bij de andere huischoreografen, Rudi van Dantzig en Toer van Schayk. Tevens vertolkte ze tal van solistenrollen in het klassieke repertoire en was ze te zien in balletten van onder anderen Balanchine, Brandsen, Forsythe, Graham en Lock. In 1997 stopte ze met dansen en werd balletmeester, en vervolgens in 2003 hoofd van de artistieke staf. Behalve nauw betrokken bij beleidskeuzes is ze ook een van de beste solistencoaches en repetitoren. Daarnaast maakte ze de afgelopen jaren diverse gezichtsbepalende producties voor het gezelschap.

  Jongste Van Manen-choreografie
  De meesterchoreograaf wordt in juli 2017 85 jaar. Dat vieren wij het hele seizoen, met onder andere een wereldpremière van zijn hand en twee voor ons gezelschap nieuwe werken. Tijdens het Gala ziet u Van Manens legendarische The Old Man and Me, uitgevoerd door gaststerren Diana Vishneva – die recent onder meer ook Van Manens Live danste – en Vladimir Malakhov. Martin Schläpfer, artistiek directeur van het Duitse Ballett am Rhein, vertolkt samen met dansers van zijn gezelschap Van Manens Alltag. De Duitse pers noemde deze recente choreografie ‘betoverend’ en ‘buitengewoon ontroerend’.

  Verrassingsprogramma
  Het Gala omvat voorts een selectie uit het rijk gevarieerde repertoire van Het Nationale Ballet, aangevuld met voorproefjes van wat u komend seizoen van ons kunt verwachten. U ziet fragmenten uit de grote klassieke balletten, werk van de grootmeester van het twintigste-eeuwse ballet George Balanchine, maar ook nieuwe creaties. Alle eerste solisten van ons gezelschap zullen daarbij hun opwachting maken. Uniek, want in geen enkele andere productie zijn zij allemaal op één avond te zien. Verder is de Junior Company met een eigen choreografie vertegenwoordigd en presenteren beide gezelschappen zich tijdens het Grand Défilé, samen met de jongste danstalenten van Nederland.

  Muziek

  The Old Man and Me - choreografie Hans van Manen

  • J.J. Cale - The Old Man and Me
  • Igor Stravinsky - Circus Polka for orchestra
  • Wolfgang Amadeus Mozart - Pianoconcert nr. 23 in A majeur (KV 488: Adagio)

   

  Alltag - choreografie Hans van Manen

  • Manuel Blasco de Nebra - adagio uit Pianosonate opus 1 nr. 4 in C-Dur
  • Gustav Mahler - delen uit de 7e Symfonie
  • Franz Schubert - Obelisco uit Du bist die Ruh D 776
  • J.S. Bach - toccata uit de Partita voor piano nr. 6 in E-mol BWV 830

   

  Muzikale begeleiding
  Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

  Het Balletorkest
  Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een bijzonder karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen diverse (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.

  Matthew Rowe
  Matthew Rowe werd in januari 2013 aangesteld als muzikaal leider van Het Nationale Ballet en chef-dirigent van Het Balletorkest. Hiermee is hij de eerste dirigent die beide posities tegelijk inneemt. Opmerkelijke producties bij de Nationale Opera & Ballet waren bijvoorbeeld Christopher Wheeldons Cinderella, de Europese première van Alexei Ratmansky’s Firebird, de wereldpremiere van Shen Wei’s Sacre du Printemps en vele choreografieën van Hans van Manen. Daarnaast is Rowe regelmatig gastdirigent bij andere grote dansgezelschappen, waaronder The Royal Ballet, Birmingham Royal Ballet, Stuttgarter Ballett en het Pools Nationaal Ballet in Warschau. Rowe is een graag geziene gast bij de BBC-orkesten. Ook is hij live commentator bij de BBC Proms Concerten, maakte hij een dirigeercursus voor de interactieve iWonder Guide van de BBC en werkte hij mee aan de BBC-serie Maestro. Hij staat bekend om zijn veelzijdigheid met een breed repertoire op het gebied van opera, ballet, eigentijdse muziek en begeleiding van stomme films zoals Charlie Chaplins City Lights en Sergej Eisensteins Pantserkruiser Potemkin. Recente projecten waren o.a. een Frank Zappa retrospectief met het Doelen Ensemble, de viering van de 100ste verjaardag van John Cage in San Diego en een uitvoering van Bernsteins West Side Story ter gelegenheid van de viering van het 125-jarig bestaan van het Concertgebouw.

   ma 06 feb De Telegraaf over het Gala 2016

   ‘Inzet, discipline, gedrevenheid en pure schoonheid straalden van het toneel tijdens het zesde Balletgala van Het Nationale Ballet.’